Çilek reçeli faydalarını;
Vitaminler açısından zengin olan çilek C,B6,B12,K vitaminleri fosfor ve demir içermektedir.
C vitamini açısından zengin olan çilek bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur.
Çilek reçeli, C Vitamini açısından zengindir, cildin yenilenmesini ve nefes almasını sağlamaktadır. Aynı zamanda çilek reçelinin ağız ve diş etleri için faydaları bulunmaktadır. C vitamini dişlerin tutunduğu diş eti dokusunun güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
Kalp ve damar sağlığını korur.Yöremizin en lezzetli çileklerini hiçbir boya, suni tatlandırıcı ve koruyucu kullanmadan doğal meyvelerin tazeliği korunarak reçel haline getirerek sizlerle buluşturmaktayız. Bu yazıda bölgemizin en çok tercih edilen çilek reçelinin hammaddesi olan çileğin sağlığa faydalarını ana başlıklar altında anlatacağız.
- Kalp hastalığını önleme Çilek yemek kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Çileklerin yüksek polifenol içeriği nedeniyle kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olabilir. Çileklerde bulunan lif ve potasyum içeriği de kalp sağlığını destekler.
- İnmeyi önleme 2016 yılı ve öncesinde yapılan birbirinden bağımsız araştırmanın sonucunda, çileklerde bulunan antioksidanlar ile felç riski arasındaki bağlantıya bakılmıştır. Araştırmacılar, kardiyovasküler risk faktörlerini hesaba kattıktan sonra inme riskini orta derecede azalttıklarını bulmuştur.
- Kanser 2016 yılında yapılan bir incelemeye göre, çileklerdeki güçlü antioksidanlar serbest radikallere karşı çalışabilir. Araştırma, bu faktörün tümör büyümesini engelleyebileceğini ve vücuttaki iltihabı azaltabileceğini düşündürmektedir. Hiçbir meyve kanser için doğrudan bir tedavi işlevi görmezken, çilek ve benzeri meyveler bazı kişilerin hastalığa yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kan basıncı Yüksek potasyum içeriği nedeniyle çilekler, sodyumun vücuttaki etkilerini dengelemeye yardımcı olarak yüksek tansiyon riski yüksek olan kişiler için fayda sağlayabilir. Düşük potasyum alımı da yüksek tansiyon hastaları için yüksek sodyum alımı kadar önemli bir risk oluşturmaktadır. Çilek, insanların diyetlerinde daha fazla potasyum tüketmelerine yardımcı olmak için tatlı ve doyurucu bir yoldur.
- Kabızlık Su içeriği ve lif içeriği yüksek olan çilek, üzüm, karpuz ve kavun gibi yiyecekler yemek, vücudun su ihtiyacını karşılamaya ve düzenli bağırsak hareketlerini sürdürmeye yardımcı olabilir. Lif, kabızlığı en aza indirmek ve dışkıyı atabilmesi için gerekli hacim kazandırmak için çok önemlidir.
- Diyabet Çilek, diyabetli insanlar için sağlıklı bir meyve seçimidir. Ancak reçel, jöle, marmelat şeklinde tüketildiği takdirde zararları gözükebilir. Lif, tokluğu iyileştirebilir ve insanların yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmelerine yardımcı olabilir. Bu, öğünler arasında atıştırma dürtüsünü azaltabilir, bu da glikoz yönetimini destekleyecek ve kan şekeri ani yükselme riskini azaltacaktır.